Историјат

Школа за основно музичко образовање у Краљеву први пут је почела са радом Октобра 1954. године, да би због дефицитарности стручног музичког кадра престала са радом школске 1955/56.године.

Скупштина општине Краљево својом одлуком 30. Јула 1964.године основала је по други пут Школу за основно музичко образовање са задатком да врши основно музичко образовање омладине од 8-16 година и то:

– на гудачком одсеку
– на дувачком одсеку
– на одсеку клавира и хармонике
– на теоријском и другим одсецима

Решењем Скупштине општине Краљево 24.Децембра 1973. године, Школи за основно музичко образовање у Краљеву одређено је име: „СТЕВАН МОКРАЊАЦ”

28. Јуна 1979.године, делатност Школе је проширена и на средње образовање. Од тада Школа ради као средња у чијем саставу је и Основна школа за музичко образовање под истим именом.

Осим у Краљеву школа има издвојено одељење и у Врњачкој Бањи.
У оквиру издвојеног одељења заступљени су следећи одсеци:
– клавир
– хармоника
– виолина.

У основној школи данас има укупно 451 ученика на 7 одсека, а заступљени су следећи инструменти: клавир, хармоника, флаута, кларинет, труба, тромбон, гитара, виолина, виола, виолончело, соло певање, саксофон, фрула и гусле. У средњој школи уписано је 90 ученика на одсеку музички извођач, музички сарадник-теоретичар, музички сарадник-етномузиколог.

Признања: Диплома заслужне организације Општине Краљево (2007)

Школа је чланица Заједнице Музичких и Балетских Школа Србије и Регионалне Заједнице “Централног Региона“.

Од великог значаја сарадња са школама Европске Уније:

– Закладна умелецка школа „Немчице над Ханоу“ – Чешка
– ЗУШ „Липани“ – Словачка
– КМС „Лимбург“ – Немачка
– ЦМД „Саинте Фои лес Лион“ – Француска