Кад пљуште стотке

Ученици нашег „Стевана Мокрањца“ и ове године освојили су прву награду у екипном пласману на Фестивалу музичких и балетских школа Србије. За то је најзаслужнији Реља Јаковљевић, ученик шестог разреда гитаре из класе професора Живојина Илића, који је добио максималних сто поена на овом такмичењу. Сем њега, сјајно се показао и Стефан Лазовић, вишеструко талентовани млади музичар, који паралелно похађа два одсека у музичкој школи. На такмичењима за флаутисте, већ је освајао велики број награда, а овогодишњи Фестивал био је прва прилика да покаже свој дар и умеће и на добошу и маримби на којима је освојио прву награду и 99,71 бодова. Мало је рећи да је, свирајући ове не тако уобичајене инструменте, привукао много пажње и интересовања и других учесника и жирија. Стефан је ученик трећег разреда одсека за удараљке у класи професорке Марије Јевтић. Са првом наградом у рукама са овог такмичења вратио се и млади хармоникаш Новица Неговановић, ученик трећег разреда основне музичке школе из класе професора Милана Радуловића, којем је ово чак треће такмичење у овој школској години. Бојана Шеровић, ученица четвртог разреда основне школе клавира у издвојеном одељењу наше школе у Врњачкој Бањи, добила је другу награду на Фестивалу. Бојана, упоредо са клавирским одсеком који похађа у класи професорке Вање Здравковић Срнић, свира и виолину и од септембра је ученица и Школе за музичке таленте у Ћуприји. На Фестивалу, који се сматра најважнијим такмичењем за ученике основних музичких школа, наступио је и дуо флаута и добио је другу награду. Тај дуо чине Јелена Ковачевић и Софија Јовановић, а са њима су радиле професорке Сања Лазовић и Невенка Томашевић.

Прву награду и максималних сто поена освојио је и млади пијаниста из Врњачке Бање, Павле Добић, који је сада ученик првог разреда наше средње музичке школе у класи професорке Марије Остојић. Павле је овај одлични успех постигао у Крагујевцу, на такмичењу „Жене у музици“ које организује позната српска композиторка Оливера Војна Нешић.
Серију стотки нису прекинули ни ученици етно одсека који су на Мајским музичким свечаностима у Бјељини освојили прву награду и максимални број бодова. За њихив успех заслужни су млади професори Милица Грачанац и Борислав Миљковић.
Лука Ђекић, ученик другог разреда основне школе хармонике и Петар Дуњић, ученик шестог, добили су прве награде на такмичењу „Звездане стазе“ у Крагујевцу. Оба ученика из класе су професора Милана Радуловића. Још три мало старија хармоникаша, Немања Чамагић, ученик другог разреда средње школе и два ученика трећег разреда, Стефан Лазовић и Андрија Аћимовић, донели су треће награде са овог крагујевачког такмичења, веома цењеног у свету хармонике. Сва тројица су из класе професорке Милене Стојановић.
Сем такмичења, оно што нашу музичку школу, али и цели наш град, представља у најлепшем могућем светлу, свакако су концерти и наступи Бојане и Николе Пековић, некадашњих ученика краљевачког „Стевана Мокрањца“. Баш један такав концерт, празник не само за очи и уши, већ и за душу, одржан је на београдском „Коларцу“ прошле седмице. На њему је, као гост, наступио и млади гитариста Реља Јаковљевић и то само дан пошто је на Фестивалу освојио сто поена.
Краљево треба да буде поносно!