Куд Бањчани прођу…

Опаска једног конкурента из неког другог града на пласман ученика краљевачке музичке школе, говори можда исто колико, ако не и више, од самих награда које су ти ђаци освојили. Није ни чудо што се за екипу ових младих музичара, који похађају часове у издвојеном одељењу музичке школе у Врњачкој Бањи, у жаргону каже да жању награде и да „иза њих трава не расте“ јер то су деца која су свој успех потврђивала и премашивала на великом броју такмичења.

Александар Илијовски, ученик петог разреда музичке школе, већ има скоро тридесет првих награда, а дванаест пута био је проглашаван лауреатом такмичења виолиниста на којима је учествовао. То престижно признање и максималних сто поена освојио је и пре неколико дана у Београду, на такмичењу „Станислав Бинички“, па се с правом може рећи да је он најбоље пласирани ученик свих музичких школа у Србији, ђак са највећим бројем награда. Млади виолиниста имао је до сада око стотину јавних наступа и пет солистичких концерата.

Лауреатом најмлађе категорије истог виолинског такмичења проглашена је и малена Ивана Шеровић, ученица првог разреда музичке школе, а њена старија сестра Бојана, девојчица која је ранијих година освајала награде свирајући клавир, одлично се показала и на виолини и на истом такмичењу освојила је прву награду. Такође прву награду освојила је и Милица Петрушић, ученица другог разреда виолине.

Сво задовољство и понос које представљају ове награде, али и сав труд и велико залагање коју су им предходили, са ово четворо младих Бањаца дели Анушка Николић, њихова професорка која је, у својој педагошкој каријери освојила преко сто награда са ученицима. Прошле школске године била је и добитница најважнијег признања којим наставник инструмента у Србији може да буде награђен – наградом Заједнице музичких и балетских школа Србије коју је могуће добити само једном у каријери и то због посебног доприноса у музици и неговању младих талената.

На Међународном музичком фестивалу, одржаном у Аранђеловцу, прву награду и највећи број поена у својој категорији освојио је млади клавириста из Врњачке Бање, Павле Добић, ученик шестог разреда из класе професорке Иване Цветковић.

Пошто се ради о деци вансеријског музичког талента, која, сем тог посебног дара за свирање  поседују и изражене радне навике и несвакидашњу упорност и преданост вежбању, чини се да њихове професорке не могу превише да их оптерете, ма какве високе циљеве им задале. Док у музичком свету често испливава на површину да неки такмичари програм којим се представљају на најважнијим фестивалима спремају и по две године, не само што ови сви ови ученици, а посебно Александар и Павле, „грабе“ сваке године нове композиције и савладавају све тежи солистички репертоар, већ неко време наступају и заједно. Нови изазови у категорији камерне музике ускоро им предстоје, а оно што би требало да буде велики апел за све оне који су у прилици да помогну младим талентима, јесте да управо од таквих људи зависи хоће ли се они показати и на неком такмичењу у иностранству, за које ни школа ни родитељи ових ђака не могу да обезбеде средства иако су то ови млади таленти итекако већ заслужили.