ОСТВАРЕЊЕ СНА

Управо из ових речи и слика које је Вељко Милојковић, пре само неколико дана, објавио на фејсбуку, његова породица, пријатељи, професори наше школе и сви други који прате каријеру овог младог хармоникаша, сазнали су за велики успех који је освојио наш ученик. Вељко је у Француској освојио прву награду на најважнијем такмичењу у хармоникашком свету и, после прошлогодишњег места вицешампиона, ове године „Светски трофеј“ нашао се у његовим рукама.
Вељка су оцењивали најпризнатији светски професори и извођачи на овом инструменту, њих тринаест.
Као ученику четвртог разреда средње школе, ово је за Вељка било последње такмичење у категорији јуниора и, после прошлогодишњих успеха и Кини, Италији и Португалу, једино је које још није био освојио. Иако се организаторима поткрала грешка, па су Вељково презиме преправили у Микојковић, понос и задовољство младог уметника пореклом из малог места код Алексинца који се школује у нашем граду, ништа није могло да умањи. Добио је најсрдачније и најискреније честитке управо од других, такође изузетно талентованих такмичара који су ривали само на бини, али, чим се наступ заврши, спремни су да, без зависти и љубоморе, одају признање најбољем. Другопласирани и трећепласирани хармоникаши дошли су из Русије.
Оно што Вељков таленат, али и све постигнуте успехе у класичној музици чини још значајнијим и достојним већег дивљења, свакако је и то што овај хармоникаш не заостаје по броју награда ни на такмичењима у народној музици, па планира одлазак на такмичење у Соко Бањи већ током наредног лета, одмах после пријемног испита за факултет. Пошто је сезона најзначајнијих светских такмичења за класичну музику завршена за ову годину, Вељку је спремање новог програма за упис сада приоритет, али су му у плану и нови изазови на Републичком такмичењу у марту и на оном у Пули нешто касније.
Успех младића који није Краљевчанин, али за којег ће Краљево ипак имати важно место у срцу јер је лепе средњошколске дане провео у нашем граду, највеће је признање нашој школи .