Понос и школе и града

Џез оркестар, којим се краљевачка школа можда и највише поноси од свих својих успеха, освојио је прву награду на V Међународном такмичењу дувачких оркестара „Бегеј фест“ које је одржано у Зрењанину од 17. до 19. јуна. Тиме је шеснаест ученика средње музичке школе и четворо њихових професора, који сви заједно свирају у том оркестру,  још једном показало да су разлог за понос не само своје школе, већ и града и целе државе, па чак више и од тога јер  је ово једини оркестар ове врсте на Балкану.

Биг Бенд краљевачког „Стевана Мокрањца“ већ осамнаест година води Срђан Радосављевић, професор трубе. Овај оркестар израстао је у праву силу, у нешто по чему се краљевачка музичка школа и Краљево препознају и много изван граница, а настао је из велике љубави професора Радосављевића према музици и ученицима и његове идеје да џез приближи младима у нашем граду. Као што је тај план пре 18 година изгледао неостварљиво (а данас је чињеница), тако, нажалост још увек, друге идеје и наде руководиоца џез оркестра делују неопипљиво иако треба само мало воље, заинтересованости и препознавања правих вредности од стране оних који су у могућности да помогну да све буде онако како ова деца и њихови професори заслужују. Један од главних наредних циљева Срђана Радосављевића јесте да оркестар који води надмаши школске оквире и да постане градски, што би била прилика за многе успешне младе трубаче, саксофонисте, тромбонисте, флаутисте и друге дуваче који су завршили краљевачку музичку школу да се врате у Краљево и да зе запосле у таквом оркестру.

Ни код једног члана овог оркестра, а посебно код његовог уметничког руководиоца, не мањка ентузијазма и енергије, али одлазак велике екипе младих музичара на било које такмичење или концерт у неки други град, представља тешко премостиву потешкоћу за школу. Професор Радосављевић истиче да ни од овог такмичења, које је организовала Светска асоцијација за дувачке симфонијске оркестре и ансамбле, ништа не би било да директорка краљевачке музичке школе, Биљана Мирјанић, није показала велику упорност и залагање да обезбеди средства да школски Биг бенд отпутује у Зрењанин. За наредне две године у плану је турнеја по Србији која би, евентуално, могла да буде прилика  да се скупи новац за нека друга такмичења и бар нешто од онога што би овај оркестар могао да значи за град само када би било више новца који је неопходно у њега уложити.

На такмичењу у Зрењанину учествовало је дванаест оркестара из четири државе, а на конференцији коју је Светска асоцијација за дувачке симфонијске оркестре и ансамбле организовала за централну и источну Европу представнике је имало седам земаља пред којима се џез оркестар краљевачке музичке школе показао у пуном сјају и оборио с ногу међународни жири.