Школа без распустa

Чак ни током летњег распуста Музичка школа „Стеван Мокрањац“ из Краљева не затвара врата учионица и кабинета већ их препушта студентима музичких факултета како би спремали испите. Тако Краљевчанима приређују бесплатне концерте.

Све се ори од музике Рахмањинова, Прокофјева и Баха у музичкој школи у Краљеву. Не чуди јер студенти са факултета музичке уметности из Београда овде предано увежбавају технику свирања и спремају се за испите. Сви су бивши ученици ове школе.

„Ми вежбамо неколико сати дневно. Толико и проводимо овде у школи, преко распуста. Како се септембар ближи, тако смо све више овде и све више вежбамо. Читамо нове програме и спремамо испите тако да нам то свакако у великој мери значи јер су инструменти добри и можемо да дођемо кад год пожелимо да их користимо“, каже Мина Ћурчић, студент Факултета музиче уметности.

Нису музички штребери, као што би се очекивало, иако добар део распуста проводе овде.

„Припрема се први семестар. Испит из клавира и то је то“, објашњава Здравко Петровић, студент Факултета музичке уметности.

„Психички је некако лакше када се вежба овде. Знамо да смо дошли да вежбамо и да радимо то него код куће“, објашњава Александар Дукић – студент.

Да би се чула музика коју изводе студенти ваља поранити и заузети најбоља места на клупама поред школе. Улица Милана Топлице у Краљеву, која се налази поред музичке школе је довољно уска и идеална за слушање концерата које нам свако јутро приређују студенти Факултета музичке уметности из Београда.

 

Чак и професори радо долазе у школу током распуста како би радили са својим некадашњим ученицима.

„Просторије школе су отворене тако да наши редовни ученици и бивши ученици који су данас студенти могу несметано да вежбају“, каже Владимир Милићевић, помоћник директора Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

„Стеван Мокрањац“ је школа отворених врата и по томе је јединствена у Краљеву.

Извор: РТС