СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

     Широм света се последњa средa у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у Канади покренула иницијативу након што је ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

  Постоје разне врсте вршњачог насиља и степен толеранције на њих је 0 у нашој школи на шта смо посебно поносни. Ученици су упознати са свим поступцима и корацима које могу да покрену ако се деси било какав облик насиља у школи, како га препознати, коме треба да се обрате и како може да се спречи. Већ дуги низ година ученици  Музичке школе “ Стеван Мокрањац“ учествују или су иницијатори бројних хуманитарних и едукационих акција које подстичу емпатију, солидарност и алтруизам.Ове године, због пандемије смо овај дан симболично обележили.

  На плакату који је постављен у школи ученици могу пронаћи информације шта је све вршњачко насиље,  коме треба да се обрате  у случају вршњачког насиља и надамо се да ће то бити само бити подсетник за нешто чега у нашој школи нема.

      Уз много оптимизма надамо се да ћемо све остале нама битне дане обележити уз музику и концерте, ширити љубав уместо мржњр, пријатељство уместо насиља,  саосећање уместо равнодушности.