Успех на такмичењу у Ћустендилу

Реља Јаковљевић, млади гитариста из нашег града, навикао је на прве награде. Освојио их је већ петнаест за само четири године учења гитаре, али ова шеснаеста у његовој збирци, коју је добио пре само пар дана у бугарском граду Ћустендилу, представља највећу досадашњу потврду његовог талента и рада. Такмичење, које се већ  двадесет и једну годину за редом одржава у овом граду у Буграској, једно је од најпрестижнијих у целом свету када је реч о гитари. Разликује се од већине других музичких такмичења у нашој земљи у три веома битне ствари: етапно је већ од друге категорије, учесници не плаћају котизацију и победник (који је само један у категорији) добија новчану награду.

После преласка у другу етапу, што је већ и само довољно за понос у таквој конкуренцији од двадесет и седам одличних младих гитариста из целога света, неизвесно је било до краја.  За Рељу је његов успех био изненађење, али то очигледно није било тако за чланове жирија и друге професоре који су га слушали јер је добио искрене честитке од свих. У првој етапи било је обавезно извођење дела бугарског композитора на шта жири посебно обраћа пажњу  у овој земљи, која, иако сиромашнија од нас по стандарду, неупоредиво више од Србије издваја за културу. То се види и по томе што држава плаћа котизацију за све такмичаре којих је било из свих делова света, али и по сјајној организацији самог такмичења и по концертима најбољих светских гитариста у којима су такмичари уживали сваке вечери током фестивала.  Док на већини такмичења музичке омладине у Србији буде више добитника прве награде у свакој категорији, у Буграској је све било строжије – Реља је једини  проглашен победником за узраст од 11 до 13 година и једини је наступио на завршном концерту. Највише оцене добио је од два жирија, осам чланова најпризнатијих педагога за гитару и концертних гитариста било је у првој етапи, а затим исто толико нових стручњака у другој.

Реља је сада ученик петог разреда основне музичке школе и у класи је професора Живојина Илића са којим је најбоље резултате постизао од почетка школовања, као и ове школске године на такмичењима у Шапцу и Београду. Успешан је и у камерној музици. Током последњих неколико месеци освојио је три прве награде свирајући у трију са виолинистима Александром Илијовским и Огњеном Вујанцем под патронатом професорке Анушке Николић. Да распуст за Рељу није ни на видику, говори и то што његови професори имају планове за барем још три такмичења до јуна. Иако је награда и признања толико, за већину Рељиних такмичења све трошкове сносе његови родитељи. Реља потиче из породице чији је велики број чланова изузетно успешан у музици, а он каже да је гитару изабрао јер је то једини инструмент који нико од његових блиских рођака не свира.