Наступ наших ученика у Италији, у Кастелфидарду

Нова школска 2015/16. година започела је изузетно успешним представљањем краљевачких музичара у Кастелфидарду. На јубиларном четрдесетом такмичењу акордеониста II награду у категорији Светске музике освојио је трио који чине Никола Пековић (хармоника), Бојана Пековић (гусле) и Александар Јаковљевић (виолончело), а Митар Павловић заузео је десето место у категорији солиста на хармоници.

Такмичење у овом италијанском граду представља једно од најпрестижнијих, а самим тим и најзахтевнијих такмичења за хармоникаше и саставе који садрже тај инструмент. На овогодишњем фестивалу било је преко 300 учесника из 25 земаља. Већина такмичара обиђе фабрике у којима производе неке од најпознатијих марки хармоника због чега је баш Кастелфидардо у овој мери познат међу хармоникашима, упозна мајсторе који их изарађују, а, као посебно задовољство, извођачи истичу контакт са потенцилајним спонзорима и целокупну атмосферу која влада током тих дана у овом градићу.

Nastup trijaТрио који чине брат и сестра, Никола и Бојана, као и њихов теча Александар, познат је и мимо кругова љубитеља класичне музике управо због необичног споја инструмената и стилова који тај камерни састав обележавају. Након победе младих Пековића на телевизијском такмичењу “Ја имам таленат“, низали су се наступи и концерти дуа, а затим и трија. Ускоро ће изаћи први заједницки ЦД ових музичара, а за почетак новембра заказан је концерт у београдском Сава центру. Бојана Пековић, иако је још увек ученица четвртог разреда етномузиколошког одсека средње музичке школе у Краљеву, већ предаје гусле у школи “Vila Naisa“ у Нишу. Награде које је освојила током школовања, свирајући најпре клавир, а затим и гусле, није могуће ни побројати, као ни друга признања, плакете и медаље које су јој, и више него заслужено, припали.

Никола је велики део свог школовања провео у краљевачкој музичкој школи, завршне разреде средње музичке завршио је у Крагујевцу, а факултет у Нишу. Освојио је бројне награде, међу којима свакако треба истаћи победу на Светском трофеју у Шпанији 2010. године и II награду на Светском купу у Канади 2013. Сада је запослен на нишкој музичкој академији, најмлађи је доцент у историји нишког универзитета. Заштитно је лице марке Бугари која у Кастелфидарду производи хармонике, као и Фонда за младе таленте Републике Србије.

Александар Јаковљевић такође је потекао из краљевачке музичке школе у којој је касније радио као професор, а данас и он предаје на академији у Нишу. Посебни куриозитет чини податак да су награду на овогодишњем такмичењу у Италији чланови трија освојили свирајући, између осталих, и дело аргентинског композитора Астора Пјацоле, што пре њих вероватно нико није могао ни да замисли да може да буде прерађено за гусле, а камоли да је у таквом саставу и извођено.

Mitar PavlovicМитар Павловић ученик је четвртог разреда краљевачке музичке школе. Ово му је било прво такмичење у инострантсву и, с обзиром да је у његовој категорији било 28 учесника, а да се, за разлику од многих других музичких фестивала на којима је неограничен број награда, у Кастелфидарду награђују само три првопласирана учесника, Митров резултат за сваку је похвалу њега и његове професорке Милене Стојановић, са којом је, током досадашњег рада, освојио прву награду у Лозници, другу у Новом Кнежевцу и трећу на Републичком такмичењу у Београду.

Takmicarska scena Bojana i Nikola Pekovic i Aleksandar Jakovljevic