ЗАВРШЕНО V ОТВОРЕНО ТАКМИЧЕЊЕ „АЛЕКСАНДАР ШАЦА ПУТНИК“

V ОТВОРЕНО ТАКМИЧЕЊЕ „АЛЕКСАНДАР ШАЦА ПУТНИК“, МУЗИЧКА ШКОЛА „СТЕВАН МОКРАЊАЦ“ У КРАЉЕВУ

Теоретски предмети у музичком образовању, као што су солфеђо, хармонија, теорија музике, музички облици, контрапункт, увод у компоновање, историја музике, итад, редовни су пратилац сваког будућег уметника у његовом музичком образовању.

Зато је од великог значаја такмичење, пето по реду, у нашој Музичкој школи „Стеван Мокрањац“ у Краљеву које се одржава сваке године почетком маја – из теорије музике, солфеђа, хармоније са музичким облицима и музичког стваралаштва.

Напоменимо да је ово такмичење јединствено у нашој земљи и да осим тога поштује највише критеријуме, како у организацији, тако и у критеријуму процене знања учесника. Наступ ученика се снима (солфеђо), пријављени кандидати такмиче се под шифрама, тако да је онемогућена свака врста сумње у малверзације.

Чланови жирија су професори са Факултета музичке уметности у Београду тако да немају никакве везе са учесницима (не могу им бити професори, и сл.), поред тога што је реч о једнима од струковно најквалитетнијих људи музичког образовања у Србији. Ове године то су Драгана Јовановић, Марко Алексић и Филип Павличић, професори на Факултету музичке академије у Београду.

Такмичење је организовано за завршне разреде основне музичке школе (солфеђо и теорија музике) и ученике средње школе (солфеђо, хармонија са музичким облицима – завршни разреди и музичко стваралаштво – сви разреди срење школе).

Такмичење је први пут одржано школске 2006/07. године, одржава се почетком маја, а ово је пето по реду јер прошле године није одржано услед познатих разлога (елементарна непогода која је задесила Краљево). Такмичење носи назив по нашем суграђанину, композитору и дугогодишњем професору Музичке школе „Стеван Мокрањац“ у Краљеву – Александру Шаци Путнику.

Ове године учествовали су такмичари из Србије и Републике Српске, у категоријама хармонија са музичким облицима и музичко стваралаштво. Били су то ученици из музичких школа из Сомбора, Београда, Ваљева, Крушевца, Краљева и Бијељине.

Захваљујемо се свим учесницима и надамо се поновном сусрету следеће године.

Управни одброр такмичења

 

Задаци са такмичења:
stvaralastvo II
stvaralastvo III
Harmonski zadatak IV godina
III godina – harmonski zadatak – ponovo
III godina, F. Chopin, Mazurka, op. 67, br. 1, u G-duru
IV godina, Mozart, KV 330, I stav