Српско Норвешко вече

Српско  Норвешко вече

Вече за памћење приредили су препуној сали краљевачке општине  хор средње музичке школе „Стеван Мокрањац“ и мушки хор из норвешког града Шијен, али и изузетно топла добродошлица и дуги аплаузи и овације, којима су награђивани оба хора и њихови солисти, остаће упамћени као посебни догађај у нашем граду. Иако су сарадња и размена талената Краљева и Шијена отпочели још 2014. године, заједнички концерт хорова представља и круну свега до сада организованог, али и велику инспирацију и наду за будућност.
Најзаслужнији за овај концерт, али и сва та дешавања од 2014. године,  свакако је Чедомир Попадић, Краљевачанин и некадашњи ученик краљевачке музичке школе, који је, после завршене музичке академије у Београду, отишао на специјалистичке студије у Норвешку. Тамо је и остао и, за мало више од десет година, остварио завидну каријеру. Директор је уметничке школе у Шијену, од 2009. године стални је диригент хора симфонијског оркестра Гренланда,  а сарађивао је са већином норвешких хорова и вокалних ансамбала од којих је посебни успех постигао  камерни хор „Кон вокале“.  Већ два пута организовао је одласке солиста и камерних састава из нашег града у Норвешку, а овог пута довео је педесетак чланова мушког хора и њиховог солисту, Андреаса Хофа, који је изазвао посебно интересовање и одушевљење краљевачке публике.
Мушки хор из Шијена један је од најстаријих хорова у Норвешкој. Основан је још 1895. године, а и данас је веома активан и наступа на великом броју фестивала у Норвешкој и иностранству. Млади тенор, Андреас Хоф, солиста је опере у Ослу. У Краљеву је отпевао неколико песама у пратњи хора, али и Краљевчана који су се придружили наступу Норвежана. Били су то Ана Савић, професор флауте краљевачке музичке школе и Марко Голоскоковић, професор клавира и корепетиције.
Посебне овације добио је сјајни дует Андреаса Хофа и Драгане Манојловић, професорке соло певања из краљевачког „Стевана Мокрањца“, иако су Норвежани стигли у Краљево само неколико сати пре наступа (у Србији су провели шест дана обилазећи најзначајније цркве и туристичка места). Без обзира што су солисти имали мало времена за пробу, краљевачкој публици показали су свој сјајни таленат и професионализам, захвањујући којима су деловали као уиграни тандем.
Оно што није било изненађење, али свакако највише служи на част краљевачкој музичкој школи, па и целом граду, одличан је наступ средњошколског хора са којим садашња диригенткиња Дуња Маринковић ради од 2014. године. Иакоје завршила музичку академију за виолину, коју и предаје у Краљеву, професорка Маринковић већ има значајни стаж у дириговању хоровима, од Св. Архиђакона Стефана при храму Св. Тројице у Краљеву, до чачанског хора „Вазнесењски“. Њена велика посвећеност и љубав према хорској музици, као и знање о њој које је стицала на најпрестижнијим хорским курсевима у Србији и Италији, у великој мери остављају траг на хор краљевачке средње школе који је, под њеном палицом, а захваљујући и још једном професору исте школе, Ивану Миловановићу, који је наступио као солиста у Мокрањчевој VI Руковети, звучао у недељу више него изузетно.
Норвешки хор и њихов диригент Чедомир Попадић донели су учесницима концерта вредне и занимљиве поклоне, као и три трубе за почетнике које су намењене полазницима музичког забавишта краљевачког „Стевана Мокрањца“.  Пошто је концерт организован на Дан ослобођења Норвешке у Другом светском рату и посебно што  се, захваљујући ранијим успесима, очекивало пријатно музичко вече (сва предвиђања су чак и превазиђена), у Краљеву је тог дана био и норвешки амабасадор.